Hoppa till huvudinnehåll

Cirkularitet

Eftersom olika intressenter - däribland företag, beslutsfattare och konsumenter - strävar efter att övergå till en cirkulär ekonomi, undersöker detta forskningstema hur detaljhandels- och logistiksystem anpassar sig till nya hållbarhetskrav. Fokus ligger på utveckling, implementering och uppskalning av cirkulära affärsmodeller, t.ex. återtagningssystem, andrahandsmarknader, reparationstjänster, hyrsystem och återförsäljningsplattformar. Centralt för dessa modeller är logistikens roll som en strategisk möjliggörare och katalysator för cirkularitet, vilket underlättar effektiva produktreturer, renoveringar och omfördelningar.

Viktiga frågor som undersöks är bland annat hur man kan möjliggöra cirkulära metoder bland konsumenterna, de logistiska och infrastrukturella utmaningarna i samband med produktcirkulation och den framväxande rollen för digitala plattformar när det gäller att förmedla marknader för begagnade och renoverade varor. Forskningen granskar kritiskt detaljhandelsdrivna cirkularitetsinitiativ i förhållande till förändrade regelverk, såsom EU:s digitala produktpass och utökat producentansvar (EPR).

Vidare undersöks spänningarna mellan hållbarhet och lönsamhet och mellan stark och svag cirkularitet, med frågan om cirkulära detaljhandelsmodeller kan skalas upp effektivt och samtidigt bibehålla ekonomisk bärkraft. Genom att överbrygga insikter från konsumentstudier, detaljhandelsledning och logistik bidrar forskningen till både akademiska debatter och branschstrategier för en hållbar detaljhandelsframtid.

överlämning av en låda. Illustration.
Sidansvarig:  | 2025-04-17